wtorek, 26 sierpnia 2014

OKOŁOKUCHENNIE: Przepis na zupę-krem z zielonych warzyw

Kolejna wariacja na temat zupy-kremu. Uwielbiam! Listę składników potraktujcie luźno, tak naprawdę do garnka można wrzucić każde zielone warzywo, które lubicie... i będzie super!






Składniki:

1 brokuł
1 cukinia
2 zielone papryki
1/2 szklanki zielonej soczewicy
pęczek natki pietruszki
ziele angielskie
listki laurowe
sól, pieprz

opcjonalnie: kawałek selera naciowego, szpinak, jarmuż, pęczek koperku, listki ulubionych ziół

Przygotowanie:

* Wodę gotujemy z zielem angielskim i listkami laurowymi.
* Osobno gotujemy soczewicę, według wskazówek na opakowaniu
* Do wrzątku dodajemy podzielonego na różyczki brokuła, pokrojoną w plastry cukinię, paprykę. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Wyławiamy ziele i listki lau Dodajemy natkę pietruszki, miksujemy.
* Do gotowego kremu dodajemy soczewicę, doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego! :)


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zupy warzywne. I tyle je jem. Idealne na chłodniejsze dni, zimę czy jesień.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że jak skończy mi się aktualny garnek zupy, to dam szansę tej zupce ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na lekkie wspomnienie - dzisiaj robiłam podobną zupę, ale z mrożonych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm wygląda pysznie ta zupa krem , muszę jej spróbować ;)
    http://myidealsilhouette.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...