wtorek, 29 października 2013

Jesienne smaki, czyli czym się aktualnie zajadam (cz.2)

Myślę, że nie jestem w tym osamotniona: wraz ze zmieniającymi się porami roku, zmieniają się moje upodobania kulinarne. Dziś kolejna porcja jesiennych, kulinarnych inspiracji. Takie smaki zdecydowanie w tej chwili odpowiadają mi najbardziej!



Na pierwszy ogień, mój absolutny hit. Bardzo proste połączenie, bardzo proste wykonanie i przepyszny smak. Pochłaniam średnio na co drugie śniadanie :)

Przepis na koktajl jaglano - marchewkowy

Składniki:

200 ml jednodniowego soku marchewkowego
ok. pół filiżanki ugotowanej kaszy jaglanej
banan
jabłko
2 cm świeżego imbiru
szczypta cynamonu
miód

Przygotowanie:

* Kaszę gotujemy w ok. półtorej filiżanki wody, przestudzamy.

* Sok miksujemy z jabłkiem, bananem i imbirem. Dodajemy kaszę i wedle upodobań: miksujemy jeszcze przez chwilę, lub nie.

* Doprawiamy miodem i cynamonem.
I jest przepysznie! :)


Lubicie cukinię? Ja kocham, najbardziej w zupie. W ogóle zupa z cukinii latem ląduje na moim talerzu chyba najczęściej. W wersji zimowej połączyłam ją z selerem naciowym i pikantnymi przyprawami.

Przepis na jesienną zupę cukiniową

Składniki:

1 cukinia
kilka gałązek selera naciowego
3-4 dymki
3 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego
oliwa
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, łyżeczka kurkumy
jogurt naturalny
świeża bazylia do posypania

Przygotowanie:

* Selera naciowego, cebulę i cukinię kroimy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. 

* W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, szklimy cebulę, dodajemy czosnek i selera. 

* Po chwili dorzucamy cukinię, dusimy ok. 5 minut, zalewamy bulionem. 

* Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Po przestygnięciu miksujemy, doprawiamy według uznania. Na talerzu zabielamy jogurtem i posypujemy świeżą bazylią.


Jesień to ta pora roku, kiedy coraz częściej mam ochotę zasiedzieć się w kuchni dłużej i upiec sobie coś dobrego. Oficjalnie słodyczy nie jem, dlatego wypiekam głównie muffinki bez cukru i chleby. No i czasami jakąś pyszną babkę z gruszkami :)

Przepis na chleb jogurtowy z oliwkami

Składniki:

5 łyżek roztopionego masła
4 łyżki oliwy
2 jajka
25 dag jogurtu greckiego
10 dag posiekanych oliwek
25 dag mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka oregano

Przygotowanie:

* Składniki dzielimy na mokre i suche, każde z nich oddzielnie mieszamy. Jajka ubijamy na puszystą masę, dodajemy do nich roztopione masło, oliwę, jogurt, oliwki.

* Do masy powoli dodajemy suche składniki, dokładnie łączymy je ze sobą.

* Ciasto przekładamy do foremki - ja użyłam silikonowej, więc nie smarowałam jej wcześniej oliwą. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

Do mojego chleba zrobiłam pastę paprykową.

Pół kostki sera feta połączyłam z połową kubeczka jogurtu naturalnego, zmieszałam z drobno pokrojoną papryką, dałam łyżkę tartej bułki, pół łyżeczki cynamonu i kilka orzechów laskowych.

Przepis pochodzi z październikowego numeru "Mojego Gotowania" (10/2013)

Przepis na kardamonową babkę z gruszkami

Składniki:

200 g mąki pszennej luk orkiszowej
150 g mąki pełnoziarnistej
120 g brązowego cukru (pominęłam)
3 jajka
ok. 250 ml oleju roślinnego
1-2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże gruszki
garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

* W misce ubijamy jajka, łączymy z cukrem i olejem, ubijamy na puszystą masę. 

* Do masy dodajemy połączone suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kardamon), cały czas delikatnie ubijamy. 

* Do ciasta dodajemy starte na grubych oczkach tarki gruszki oraz orzechy. Mieszamy łyżką. 

* Pieczemy w natłuszczonej formie ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. 

Dla mnie to hit jesieni! :)

Przepis pochodzi ze strony Chabrowe Pole.

I cóż... pozostaje życzyć smacznego! :)

9 komentarzy:

  1. Szalejesz ;) Kiedy Ty pracujesz???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elastyczny czas pracy plus dobra organizacja równa się czas na wszystko :)

      Usuń
  2. Chlebek i babkę wpisuję na listę "do wypróbowania" :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny blog i apetyczne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie pomyślałam, aby jaglankę pić :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można :) Z tych proporcji wyjdzie dość gęsta, ale jednak ciecz :) Zawsze jednak można dodać więcej soku.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...