czwartek, 10 października 2013

Zjedz to teraz! Rozgrzewające dania, które najlepiej smakują jesienią :) (cz.1)

To oczywiste, że jesienią gotuje się inaczej niż latem. Nie wiem jak Wy, ale mi najbardziej smakują teraz rozgrzewające zupy i wszystko, co zawiera imbir, czosnek, chilli. Dziś kilka takich przepisów: na dania, która kojarzą się mi się jesiennie :)


Uwielbiam zupy! Teraz, kiedy za oknem zrobiło się chłodniej, właściwie nie ma tygodnia, żebym jakiejś sobie nie ugotowała. Te dwie polecam szczególnie:

Zupa krem z dyni

W jej smaku zakochałam się od pierwszej łyżki, chociaż lojalnie uprzedzam: dla osób na diecie raczej się nie nadaje. Ja po zjedzeniu talerza czułam się jak po dwudaniowym obiedzie plus deser :)

Składniki (dla dwóch bardzo głodnych lub trzech mniej głodnych osób):

250 g piersi z kurczaka
1 mała papryczka chilli (można zastąpić pieprzem cayenne)
5 cm świeżego imbiru
500 g dyni hokkaido
400 ml mleczka kokosowego
200 ml bulionu (ewentualnie wody)
2 cebule
ostra papryka (pominęłam)
słodka papryka
sól, pieprz

Przygotowanie:

* Kurczaka kroimy w kostkę. 

* Imbir obieramy i drobno kroimy, podobnie papryczkę chilli. Kurczaka przekładamy do miski, mieszamy z imbirem, chilli, słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Odstawiamy. 

* Dynię kroimy w kostkę, wcześniej pozbywając się pestek. 

* Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy dynię i smażymy ok. 2 minuty.

* Do dyni wlewamy bulion lub wodę, po zagotowaniu dodajemy mleczko kokosowe. Całość miksujemy blenderem, do uzyskania gładkiej konsystencji. 

* Kurczaka podsmażamy na oliwie z oliwek, smażymy ok. 4 minuty, następnie przekładamy do zupy

* Całość gotujemy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu.


Przepis pochodzi z książki Anny Starmach Pyszne 25.

Zupa paprykowa

Pikantna, aromatyczna i nie tak ciężka, jak ta wyżej. Dodałam do niej kabanosy drobiowe, ale spokojnie można ten składnik pominąć.

Składniki:

10 dag ryżu
4 różnokolorowe papryki
3 cebule
30 dag kabanosów drobiowych
masło
50 dag pomidorów
750 ml bulionu (dałam wodę)
koncentrat pomidorowy (dałam mały słoiczek)
sól
pieprz 
cukier
pieprz cayenne
kwaśna śmietana (pominęłam)

Przygotowanie:

* Ryż gotujemy na sypko.

* Papryki, cebulę, pomidory (obrane ze skórki) i kabanosy drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła, wkładamy kabanosy, po chwili cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy paprykę, podsmażamy, dodajemy pomidory. 

* Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy ok. 10 minut.

* Doprawiamy solą, pieprzami, cukrem.

* Zupę mieszamy z ryżem. Na talerzu zupę można posypać natką pietruszki i dodać łyżkę kwaśnej śmietany.


Przepis pochodzi z magazyny Moje Gotowanie (9/2013)

Muffiny marchewkowe z żurawiną, orzechami i serem feta

Muffinki najczęściej piekę w wersji słodkiej, jednak zdarzają się wyjątki od tej reguły. Na przykład takie, jak ten :)

Składniki:

250 g mąki pełnoziarnistej
3 duże marchewki (albo 4 mniejsze)
3 jajka
3/4 łyżeczki sody oczyszczone
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160 ml oleju (np. słonecznikowego)
200 g posiekanych orzechów laskowych
100 g suszonej żurawiny
ser feta
1 płaska łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

* Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, orzechami i żurawiną.

* Jajka obijamy na puszystą masę, dodajemy olej oraz startą na małych oczkach marchew.

* Masę jajeczną łączymy z suchymi składnikami.

* Ciasto przekładamy do foremek, układamy kostki fety, pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.


Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia - jak tylko wpadnie mi w łapy, dopiszę z którego numeru :)

Ciąg dalszy za kilka dni.

Smacznego! :)

11 komentarzy:

  1. Nie no te muffinki to muszę upiec :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki wyglądają (i pewnie smakują) super :) Gdybym miała piekarnik to bym zrobiła, a tak to może wypróbuję którąś z zup :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po lecie organizm jest "głodny" wszystkich rozgrzewających zup, mnie też te muffiny zaciekawiły strasznie :D czekam na ciąg dalszy postu !

    OdpowiedzUsuń
  4. 'Mąkę łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, orzechami i żurawiną.' w składnikach nie ma wymienionego cukru ;-) jak to w końcu jest ? mam ochotę na te muffinki ale cukier/jego brak ? mnie zatrzymał ;-) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma cukru! Dodałam go z rozmachu :)

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za odpowiedź ! babeczki wyszły przepyszne ! ;-))) ps. uwielbiam Twoj blog. jestem stałą czytelniczką od dłuższego czasu ale dopiero cukier ;-) zmobilizował mnie do komentarza haha pozdrawiam serdecznie ! ;

      Usuń
    3. O, to muszę częściej robić błędy, może jeszcze ktoś się ujawni :)?
      Smacznego! :)

      Usuń
  5. Bardzo fajne przepisy - a akurat szukam jesiennych inspiracji. Na pewno jako pierwszy wypróbuję przepis na zupę z dyni. Dostałam od wujka kilka sztuk dyni i mam jej teraz pod dostatkiem. Przetwórstwo uruchomione pełną parą mam już różne pasty, weki, ozdobę przed domem xD Ale zupy jeszcze z dyni nie robiłam. Zawsze musi być ten pierwszy raz. Jak się z nią uporam to pozostałe przepisy też wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...