Marchewka - warzywo, które w lodówce mam zawsze! Bez marchwi nie wyobrażam sobie pomidorówki, ogórkowej, krupniku czy nawet barszczu czerwonego. Przerabiam ją na soki, ścieram i zjadam z jabłkiem... Krótko mówiąc: marchew musi być! Do niedawna za zupą z marchewki nie przepadałam, zraziłam się po jednej próbie. Skusił mnie dopiero przepis znaleziony w książce Beaty Lipov Lawendowy Dom (na marginesie: w tej książce nie ma przepisu, który nie kusi) i teraz od czasu do czasu gotuję sobie marchewkową z młodej marchewki. Dobra! :)
Składniki:
1/2 kg marchewki
1 pietruszka
1 por (biała część)
2 łyżki oleju
100g mozzarelli
litr bulionu warzywnego
łyżeczka kminku (pominęłam)
sól
Przygotowanie:
* Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych otworach, pora drobno kroimy. Rozgrzewamy olej, warzywa podsmażamy: najpierw przez 5 minut pora, potem, przez kolejne 5, marchew i pietruszkę.
* Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
* Dodajemy ser i gotujemy, aż się rozpuści. Następnie zupę przestudzamy i miksujemy na krem.
Smacznego!
Mniam, super :) uwielbiam zupy krem, ale wolę w niej jednak kawałki warzyw. :) a marchew jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńAleż to przepysznie wygląda! Chyba się jutro skuszę na taką zupkę na obiad :)
OdpowiedzUsuńJA znam zupę marchewkową w trochę innej wersji, ale Twoja pewnie też jest pyszna. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńO proszę! Kolejny krem marchewkowy do wypróbowania! A propos książki... widziałam w księgarni i baardzo mnie kusiła!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy marchewkowe! Jutro na obiad Twoja :)
OdpowiedzUsuńSuper są takie zupy :) Proste w przygotowaniu, pyszne i zdrowe!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie - uwielbiam wszelkie zupy - kremy
OdpowiedzUsuńPychotka, polecam wszystkim bo jest na prawdę pyszna :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam zrobić zupy krem, a to takie proste! Zaraz się zabieram :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym teraz taką zupkę krem zjadła :)
OdpowiedzUsuńSuper! Uwielbiam zupy krem i do tego grzanki z serem. Niekiedy robię krem z marchewki. Składniki podobne do Twoich, dodaję jeszcze jeden ziemniak (podsmażony na patelni razem z marchewką) i namoczoną, czerstwą bułkę. Potem wszystko blenduję. Lubię jeszcze posypać zieloną pietruszką.
OdpowiedzUsuń