Składniki:
1 brokuł
1 cukinia
2 zielone papryki
1/2 szklanki zielonej soczewicy
pęczek natki pietruszki
ziele angielskie
listki laurowe
sól, pieprz
opcjonalnie: kawałek selera naciowego, szpinak, jarmuż, pęczek koperku, listki ulubionych ziół
Przygotowanie:
* Wodę gotujemy z zielem angielskim i listkami laurowymi.
* Osobno gotujemy soczewicę, według wskazówek na opakowaniu
* Do wrzątku dodajemy podzielonego na różyczki brokuła, pokrojoną w plastry cukinię, paprykę. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Wyławiamy ziele i listki lau Dodajemy natkę pietruszki, miksujemy.
* Do gotowego kremu dodajemy soczewicę, doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego! :)
Uwielbiam takie zupy warzywne. I tyle je jem. Idealne na chłodniejsze dni, zimę czy jesień.
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńMyślę, że jak skończy mi się aktualny garnek zupy, to dam szansę tej zupce ;)
OdpowiedzUsuńPowinna Ci smakować, bo jest pyszna :)
UsuńNa lekkie wspomnienie - dzisiaj robiłam podobną zupę, ale z mrożonych warzyw :)
OdpowiedzUsuńmmmm wygląda pysznie ta zupa krem , muszę jej spróbować ;)
OdpowiedzUsuńhttp://myidealsilhouette.blogspot.com/