Przepis na kotleciki z marchewki otwierają książkę Ewy Dobek Rób co chcesz, tylko gotuj. Autorka twierdzi, że mają one w sobie coś magicznego i przekonują do kuchni pięciu przemian nawet największych sceptyków. No cóż... autorka ma rację, są wyśmienite!
Przepis na kotlety z marchwi
Składniki na ok. 8 kotlecików
1/2 kg startej na grubych oczkach marchewki
1 płaska łyżka curry
pieprz
sól
sok z cytryny do smaku
kurkuma
jajko
płatki owsiane
mąka pełnoziarnista i sezam do obtoczenia
Przygotowanie:
Startą marchew mieszamy z przyprawami, czekamy, aż puści sok. Dodajemy jajko oraz płatki owsiane w takiej ilości, aby masa zaczęła być "ścisła", a kotlety dobrze się kleiły. Najlepiej formułować je mokrymi rękami.
Kotleciki obtaczamy w mące pełnoziarnistej zmieszanej z sezamem. Smażymy na złoty kolor lub, w wersji mniej kalorycznej, pieczemy w piekarniku.
Pyszne solo, lecz także z brązowym ryżem i pomidorkami.
Smacznego! :)
wyglądają bardzo apetycznie! na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCzytasz mi w myślach bo właśnie chodziły za mną te kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńzrobiłam bez jajka, bo akurat nie miałam, sezam do środka i nie panierowałam niczym i wyszły super;)) nie rozpadają się, są przepyszne. Do tego pomidorki prosto z krzaczka;)
OdpowiedzUsuń