Strony

sobota, 4 stycznia 2014

OKOŁOKUCHENNIE: Sałatka z łososiem i łososiowe roladki

Łosoś - uwielbiam! Najczęściej po prostu gotuję go w ziołach, na parze, bo tak najprościej. Przepisy, które zamieszczam poniżej, również klasyfikuję do kategorii "łatwe"... chociaż przy roladzie trochę się nagimnastykowałam, ale tak to jest, kiedy nie wie się, co to znaczy "dłuższy bok" :)



Przepis na sałatkę z łososia, ogórka i jabłka

Składniki:

250g świeżego łososia
1 jabłko
1 ogórek
1 czerwona papryka
sok z połowy limonki
koperek

Przygotowanie:

Łososia bardzo drobno kroimy i wrzucamy do miseczki. Na łososia kładziemy drobno pokrojone jabłko i skrapiamy je sokiem z limonki. Na jabłku układamy drobno pokrojonego ogórka i paprykę, a na to - koperek. Doprawimy solą i pieprzem, mieszamy.

Przepis pochodzi z książki, którą można było otrzymać w Lidlu, ja przepis nieco zmodyfikowałam, zastępując ostrą papryczkę zwyczajną paprykę. Wyszło bardzo dobrze i czuję, że książka będzie często w użyciu.


Przepis na łososiowe roladki

Składniki:

40 dag wędzonego łososia w plastrach
25 dag serka śmietankowego
3 łyżki tartego chrzanu
2 pęczki koperku
2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
sok z cytryny, sól, cukier puder

Przygotowanie:

Na kawałku folii aluminiowej o wymiarach około 30x25 cm ułożyć jeden obok drugiego plastry łososia, tak by przykrywały całą powierzchnię.

Koperek bardzo drobno siekamy. Serek mieszamy z chrzanem, śmietaną i koperkiem. Doprawimy do smaku solą, sokiem z cytryny i niewielką ilością cukru pudru. Masę rozsmarowujemy na łososiu, przy jednym z dłuższych boków zostawiając nieposmarowany pas. Zaczynając od przeciwległego boku, zwijamy łososia z serkiem w ciasny rulon. Owijamy ściśle folią aluminiową i na 24h wstawiamy do lodówki. Przed krojeniem rolady wstawiamy ją na godzinę do zamrażalnika.

Ogórka kroimy na ok. 16-20 krążków, oprószamy delikatnie solą. Roladę kroimy na plastry i układamy na ogórku.

Zjadłam tego... dużo! Przekąska w sam raz na karnawałowe domówki, ja na pewno w najbliższym czasie ją powtórzę :)

Przepis pochodzi z książki pełnej smakołyków autorstwa Marzeny Wasilewskiej, która od dwóch lat dzielnie towarzyszy mi w okolicach grudnia/stycznia.



Jakie są Wasze ulubione przepisy z łososiem? Wszelkie linki mile widziane :)

6 komentarzy:

  1. mmm :D Ty to eksperymentujesz- sałatki jestem ogromnie ciekawa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, żebym eksperymentowała w tę stronę... a nie z ciastami, muffinkami i deserami :D

      Usuń
    2. Powiedz mi czy łosoś wędzony się nadaje? I jaki ogórek? :-) Bo napisałaś świeży łosoś- czyli taki prosto z morza? :P surowy?

      Usuń
    3. Agnes, ja dałam surowego, miałam ogromny filet. Jadłam kiedyś tatar z łososia i było ok, teraz też jest. Z wędzonym pewnie też byłaby bardzo dobra. A ogórek zwykły, zielony :)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie:)

    Lubię te Twoje przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm, uwielbiam łososia!! :D
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń