Przepis na sałatkę z łososia, ogórka i jabłka
Składniki:
250g świeżego łososia
1 jabłko
1 ogórek
1 czerwona papryka
sok z połowy limonki
koperek
Przygotowanie:
Łososia bardzo drobno kroimy i wrzucamy do miseczki. Na łososia kładziemy drobno pokrojone jabłko i skrapiamy je sokiem z limonki. Na jabłku układamy drobno pokrojonego ogórka i paprykę, a na to - koperek. Doprawimy solą i pieprzem, mieszamy.
Przepis pochodzi z książki, którą można było otrzymać w Lidlu, ja przepis nieco zmodyfikowałam, zastępując ostrą papryczkę zwyczajną paprykę. Wyszło bardzo dobrze i czuję, że książka będzie często w użyciu.
Przepis na łososiowe roladki
Składniki:
40 dag wędzonego łososia w plastrach
25 dag serka śmietankowego
3 łyżki tartego chrzanu
2 pęczki koperku
2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
sok z cytryny, sól, cukier puder
Przygotowanie:
Na kawałku folii aluminiowej o wymiarach około 30x25 cm ułożyć jeden obok drugiego plastry łososia, tak by przykrywały całą powierzchnię.
Koperek bardzo drobno siekamy. Serek mieszamy z chrzanem, śmietaną i koperkiem. Doprawimy do smaku solą, sokiem z cytryny i niewielką ilością cukru pudru. Masę rozsmarowujemy na łososiu, przy jednym z dłuższych boków zostawiając nieposmarowany pas. Zaczynając od przeciwległego boku, zwijamy łososia z serkiem w ciasny rulon. Owijamy ściśle folią aluminiową i na 24h wstawiamy do lodówki. Przed krojeniem rolady wstawiamy ją na godzinę do zamrażalnika.
Ogórka kroimy na ok. 16-20 krążków, oprószamy delikatnie solą. Roladę kroimy na plastry i układamy na ogórku.
Zjadłam tego... dużo! Przekąska w sam raz na karnawałowe domówki, ja na pewno w najbliższym czasie ją powtórzę :)
Przepis pochodzi z książki pełnej smakołyków autorstwa Marzeny Wasilewskiej, która od dwóch lat dzielnie towarzyszy mi w okolicach grudnia/stycznia.
Jakie są Wasze ulubione przepisy z łososiem? Wszelkie linki mile widziane :)
mmm :D Ty to eksperymentujesz- sałatki jestem ogromnie ciekawa :D
OdpowiedzUsuńDobrze, żebym eksperymentowała w tę stronę... a nie z ciastami, muffinkami i deserami :D
UsuńPowiedz mi czy łosoś wędzony się nadaje? I jaki ogórek? :-) Bo napisałaś świeży łosoś- czyli taki prosto z morza? :P surowy?
UsuńAgnes, ja dałam surowego, miałam ogromny filet. Jadłam kiedyś tatar z łososia i było ok, teraz też jest. Z wędzonym pewnie też byłaby bardzo dobra. A ogórek zwykły, zielony :)
UsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńLubię te Twoje przepisy:)
mmmm, uwielbiam łososia!! :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)