... czyli coś, co zrobiłam dzień wcześniej z myślą o obiedzie następnego dnia, a co zostało zjedzone tuż po przygotowaniu na kolację (czy to zdanie jest jasne? :) ) I poszłam spać z tak pełnym brzuchem, że wstydziłam się sama za siebie. Nic to! Raz, nie zawsze, nie jem tak codziennie. A samo danie polecam: składniki na ogół ma się pod ręką, przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a znika... w dwie minuty.
Przepis na fritatę z ziemniakami i porem
Składniki:
ok. 1kg ziemniaków
1 por
serek śmietankowy
8 jaj
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie:
* Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy, aż zmiękną (ale nie będą rozgotowane!).
* Pora kroimy na cienkie plasterki.
* Pora podsmażamy na patelni (ja na maśle klarowanym), dodajemy odcedzone ziemniaki, smażymy razem ok. 3-4 minuty.
* Jajka rozkłócamy, dodajemy pokrojony szczypiorek, sól oraz pieprz.
* Do masy jajecznej dodajemy pora i ziemniaki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kawałki serka śmietankowego.
* Całość pieczemy ok. 28 minut w temperaturze 180.
Proste, bez udziwniania, a naprawdę bardzo, bardzo dobre. Smacznego! :)
mmm chyba zrobię w weekend!
OdpowiedzUsuńAniu wkradła Ci się literówka, w nazwie potrawy pod zdjęciem, nie czepiam się, po prostu podstępna literówka jest niesmaczna...
OdpowiedzUsuń