Clafoutis ma tę zaletę, że można je przygotować błyskawicznie (z pieczeniem zajmuje to ok. 45 minut) i użyć dowolnych owoców. U mnie wersja typowo jesienna, z gruszkami i cynamonem.
Przepis na clafoutis z gruszkami
Składniki:
2-3 gruszki
2 jajka
200 ml mleka
100 g mąki (dałam pół na pół pszenną pełnoziarnistą i orkiszową)
80 g cukru (pominęłam)
łyżka masła
szczypta soli
płatki owsiane do posypania
cynamon
Przygotowanie:
* Jajka należy wymieszać z mlekiem, do osobnej miski zaś wsypać mąkę, sól, cynamon i cukier.
* Zawartość obu misek łączymy i odstawiamy na 20 minut.
* Żaroodporną formę do tarty smarujemy masłem, wylewamy ciasto, układamy pokrojone w dość grube plastry gruszki., posypujemy płatkami owsianymi.
* Całość pieczmy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis jest nieco zmodyfikowaną wersją przepisu z książki Kingi Paruzel Nie... zwykła kuchnia, po którą od kilku tygodni bardzo chętnie sięgam.
Już siedzi w piekarniku ;)
OdpowiedzUsuńBłyskawiczna reakcja :)
UsuńOooo, brzmi nieźle :)
OdpowiedzUsuńzapowiada się smakowicie
OdpowiedzUsuńuuu brzmi pycha, robię w weekend!:)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie, chyba też spróbuję swoich sił:)
OdpowiedzUsuń