Strony

sobota, 1 listopada 2014

OKOŁOKUCHENNIE: Clafoutis z gruszkami

Pierwsze clafoutis, jakie wyszło spod mojej ręki okazało się zupełną klapą. Otóż... w ferworze pieczenia umknął mi fakt, iż przygotowane ciasto ma konsystencję ciasta naleśnikowego. Ochoczo więc przelałam je w formę do tarty z wyjmowanym dnem. Ach, ten smród z piekarnika i potem godzinne szorowania tego, co się wylało i przypaliło... Na szczęście kolejne podejście okazało się bardziej udane.


Clafoutis ma tę zaletę, że można je przygotować błyskawicznie (z pieczeniem zajmuje to ok. 45 minut) i użyć dowolnych owoców. U mnie wersja typowo jesienna, z gruszkami i cynamonem.

Przepis na clafoutis z gruszkami

Składniki:

2-3 gruszki
2 jajka
200 ml mleka 
100 g mąki (dałam pół na pół pszenną pełnoziarnistą i orkiszową)
80 g cukru (pominęłam)
łyżka masła
szczypta soli
płatki owsiane do posypania
cynamon

Przygotowanie:

* Jajka należy wymieszać z mlekiem, do osobnej miski zaś wsypać mąkę, sól, cynamon i cukier.
* Zawartość obu misek łączymy i odstawiamy na 20 minut.
* Żaroodporną formę do tarty smarujemy masłem, wylewamy ciasto, układamy pokrojone w dość grube plastry gruszki., posypujemy płatkami owsianymi.
* Całość pieczmy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 

Przepis jest nieco zmodyfikowaną wersją przepisu z książki Kingi Paruzel Nie... zwykła kuchnia, po którą od kilku tygodni bardzo chętnie sięgam.

6 komentarzy: